keskiviikko 10. elokuuta 2011

Krisse korjaa

Muistatko koskaan nähneesi auton taustapeilissä muuta kuin wunderbaumin tai krusifiksin? Jos vastaat myöntävästi, olet todennäköisesti nähnyt pyhän Kristoforoksen, matkustajien suojeluspyhimyksen. Tai ainakin hänen ikoninsa.

Kristoforoksen suojeluteho liittyy paitsi matkailijoihin, myös erinäisiin muihin asioihin. Wikipedian mukaan luottoa voi antaa salamoihin, ruttoon, jousimiehiin, laivureihin, epilepsiaan, tulviin, hedelmiin, puutarhureihin, merimiehiin, autoilijoihin, surffaajiin, vuorikiipeilyyn ja jopa hammassärkyyn. Äkkikuolemat ja naimattomat miehet ovat hänen erikoisalaansa.

Usein Kristoforos kuvataan koirapäisenä. Minusta vasemmalla oleva äijä kyllä näyttää kyllä enemmän hevoselta.

Kuten espanjaksi sanotaan: "Si en San Cristóbal confías, de accidente no morirás" - jos luotat pyhään Kristoforokseen, et kuole onnettomuudessa. Ja jos kuolet, shit happens. Ennen marttyyrikuolemaansa Krisse auttoi ihmisiä ylittämään siltoja. Ei mikään turha mies.

Minulla on paha tapa jäädä nillittämään pikkutiedon kanssa. Tämän kaiken otin selville, kun rupesin miettimään, miksi autoni taustapeilistä roikkuu enkeli. Siksi, että Helsingin Kellopeli Lifestyle Clinicissä (Annankadun ja Simonkadun risteyksessä) oli vuosia sitten matkalaisten suojelupyhimys autoon ripustettavana versiona. Ehkä ikoni oli Kristoforoksen oma, ehkä ei, mutta ajatus jäi kummittelemaan mieleeni.

Ostin Valamon luostarista enkeliavaimenperän, joka kuitenkin oli suojelukäyttöön hitusen liian painava: mutkissa se kolisi ikävästi. Olin leikkimässä toimittajaa Maaningan Huiluuruppeemissa jokunen vuosi takaperin, jossa eräs käsityöläinen oli tehnyt minua varten aivan täydellisen Kristoforoksen.

Pari kevyttä muovihelmeä ja siivet takaavat sen, ettei minulle satu mitään liikenteessä. Tulkoot vaan tulvat ja naimattomat miehet, kyllä minä pärjään.

3 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoinen postaus! :) Mulla on "lievä" fiksaatio uskontoihin ja mytologioihin.

    VastaaPoista
  2. Kiitti! Pienempänä mun lemppareita oli antiikin ajan Kreikan ja Rooman jumaluudet: taisin osata kaikkien nimetkin. Vähän hävettää myöntää, mutta myöhemmin olen tarinoiden ja hahmojen sijaan lähinnä naureskellut erilaisten uskontojen epäjohdonmukaisuuksille.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...