perjantai 3. helmikuuta 2012

Tilapäinen kuolema

"Pysyvää on vain muutos" on yksi lempisitaateistani esisokraattisen ajan Herakleitokselta. Alunperin opin tuntemaan lauseen ranskaksi, jolla se kaikuukin kauniisti: "Rien n'est permanent, sauf le changement."

Efesoksen Herakleitos on sama surulliseksi filosofiksi kutsuttu heppu, joka muotoili ajatuksen virrasta, joka ei koskaan pysy samana. Pentti Saarikosken sanoin: "Samaan virtaan astumme, emmekä astu, me, emmekä me."


se että kaikki maailmassa on tilapäistä ei tarkoita samaa kuin että kaikki muuttuu, että maailma muuttuu, että pysyvää on vain muutos, miten se ilmaistaankin, muutoskin on vain tilapäistä, pysyvyys tilapäistä, ja kaikki välttämätön vasta tilapäistä onkin, ruoka muuttuu sonnaksi, juoma virtsaksi, ne ovat vain aineen tilapäisiä muotoja eikä siinä ole eroa vegaanin ja lihansyöjän kesken, tilapäistä on kesä, tilapäistä talvi, tilapäistä lapsuus nuoruus aikuisuus vanhuus, tilapäisyys on elämän edellytys: muutosta me pelkäämme, pysyvyyteen ikävystymme, tilapäisyydestä löydämme tarkoituksen.

Kai Niemisen kokoelmasta Alan oppia (2010)

3 kommenttia:

  1. Todella kaunis kuva - ja hei, eihän sitä voi kukaan tietää mitä toisilla on kuvina! Luulen että lumisia ruusunmarjoja on kuvannu varmaa joku muukin ku me kaksi joskus. ;) Nou hätä! :D

    VastaaPoista
  2. Niina, ! :)

    Pieni Lintu, kiitos! Ja kiva, että ymmärsit - mietin jo hetken koko postauksen poistamista. Lumiset ruusunmarjat ovat kyllä yksi kivoimmista talvisista aiheista.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...