sunnuntai 18. elokuuta 2013

Pellillinen ruhtinatarta

Isäni oli ilmeisesti ollut huolissaan minun ja asuinkumppanini askorbiinihappovarannoista ja lykännyt kotiinviemisiksi pienen ämpärillisen lakkoja. Pidän niistä kovin paljon, mutta heikkojen säilytystilojen takia sormi meinasi mennä suuhun. Ystävien kallehimpien piti löytää arvoisensa loppusijoituskohde.

Valmistauduin käyttämään oikeanoloisen reseptin etsintään tovin jos toisenkin, mutta tämä viehätti jo ensimmäisissä hakutuloksissa. Kokkikilpailuissa menestynyt resepti löytyy Myllyn Parhaan sivuilta nimellä hilla-valkosuklaapiirakka. Reseptin lähettäjänä mainitaan sodankyläläinen Riitta Alaluusua - että kiitoksia sinne pohjoiseen vaan. (Myllyn Paras vinkkaa sivuillaan myös Arja Savelan kehittämään luumutäytteeseen, kannattaa vilkaista sitäkin).

Jos kuningatarpiirakassa on mustikkaa ja vadelmaa ja kuningaspiirakassa niiden lisäksi mansikkaa, on lakkaherkku toki ruhtinatarpiirakka. Totuttuun tyyliin nimellä on kaksoismerkitys: 1) leipomus imaisi sisäänsä desikaupalla metsän ruhtinasta ja 2) tätä tarjoaisin jokaiselle kodissani vierailevalle ruhtinaalle tahi ruhtinattarelle. Lopputulema on nimittäin koukuttavan mehevä ja herkullinen. Erityisesti tykkäsin kermaviiliin sulatetusta valkosuklaasta.

Ruhtinatar osallistuu myös elokuun ruokahaasteeseen, jota isännöi Onko nälkä? -blogi! Säälipisteitä haluaisin ainakin margariinia ja sokeria vaahdotettaessa särkyneestä sähkövatkaimesta.

Ruhtinattaren lakka-valkosuklaapiirakka

uunipellillinen

Pohja:
  • 300 g margariinia
  • 2½ dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 6 dl jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 7-8 dl lakkoja
  • 1½ tlk kermaviiliä
  • 100 g valkosuklaata sulatettuna
  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen. Lisää vaahtoon jauhot varovasti. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa uunissa noin 13 min.

Sulata valkosuklaa. Levitä hillat tasaisesti esipaistetulle pohjalle. Yhdistä kulhossa täytteen muut ainekset ja valuta seos hillojen päälle. Paista vielä noin 15 min. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkausta. Koristele sulatetulla valkosuklaalla. Piirakka sopii hyvin pakastettavaksi.

6 kommenttia:

  1. Hei vaan! Asun ulkomailla ja lakkoja on oikeastaan mahdoton saada. Mitä muita marjoja mielestäsi tähän voisi käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi! :)

      Minusta tällä reseptillä on valtavan hyvä muuntelukyky. Ensimmäisenä lakankorvaajana mieleeni tulee vadelmat - niissähän on vähän sama tekstuuri kuin lakoissa, ja löytäisit niitä varmasti helpommin kuin lakkoja. Ja mustikka-valkosuklaahan on jo aivan klassikko! Piirakan makeus voisi hyvin toimia tasoittamassa kirpeämpiä marjoja, vaikkapa herukoita. Minua kiinnostaisi kamalasti testata tässä tuoreita luumuja, joita näkyy nyt sesonkiaikaan eurolla kilo.

      Myllyn parhaan sivuilla oli vinkattu jännästä luumutäytteestä, joka varmaan kävisi joulupöytään.

      Poista
    2. Kiitos! Vadelmia ja mustikoita on hyvin tarjolla. Pitääpä kokeilla. Kiitos myös tuosta linkistä. Netissä on niin paljon hyviä ohjeita, mutta aina ei hakusanat osu kohdalleen :)

      Poista
    3. Oi, kuningatarpiirakkana mustikoita ja vadelmia yhdistellen tämä olisi varmasti tajunnanvievää. :)

      Ja ihan totta! Mieluiten kokeilen sellaisia reseptejä, joita kirjoittaja kehuu omina luottoruokinaan.

      Poista
  2. Kehitellessäni tätä Hillavalkosuklaapiirakan ohjetta kilpailuun 2006 ainut vaihtoehto oli hilla. Myöhemmin olen tehnyt punaisista viinimarjoista ja karviaisista ja toimii myös kanssa.
    Terveiset Sodankylästä
    Riitta Alaluusua

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...