maanantai 9. tammikuuta 2012

Haaste perhoselta

Jyväskylä ei ole lempikaupunkini, mutta siellä vietetty aika on useimmiten hyvin laadukasta. Kolme yötä naapurikaupungissa olivat tällä kertaa naurua, jännitystä ja hyvää ruokaa. Ihmisiä, joita on ollut kova ikävä.

Perjantaina ylitin itseni ja tein omassa mittakaavassani erittäin suuren asian. Jos se onnistuu, vaikutus tulevaisuuteen on valtaisa. Jos se ei onnistu - no, ainakin olen yrittänyt! Vielä vuosi, pari sitten olisin pitänyt mitä vaan epäonnistumista epäonnistumisena. Nyt se tarkoittaa vain toisenlaista mutkaa. Ehkä tämä tarkoittaa aikuistumista: päämäärä ei tunnu lainkaan niin tärkeältä kuin matka. Päämääriä tulee lisää.

Ennen lähtöäni Jyväskylään Perhonen lensi -blogi kyseli lempijuttujani. Rakastan haasteita, listoja ja täytettäviä asioita, siispä kiitos!

1. Lempiruoka

Juuri nyt tekee mieli sanoa sushi, sillä viikonloppuna rullailimme makeja ensimmäistä kertaa. Lauantain iltapala on esillä ylläolevassa kuvassa, kateellinen voi olla! Jos rullan sisällä on avokadoa tai tuorejuustoa, muut ainekset voivat olla mitä vaan. Kurkku, pippurimakrilli ja porkkana olivat erinomaisia valintoja.

Mieleen tulee myös erilaisia sienistä valmistettuja ruokia, kuten vaikka sopivalla pieteetillä tehty sienirisotto tai -lasagne. Perunamuusi on ihanaa. Ja entäs erilaiset keitot, vaikkapa isän lohisoppa ja äidin borsch-keitto!

Helpointa olisi ehkä luetella lempiaineksiani: munakoiso, fenkoli, buffalomozzarella, chili, tomaatti, sitruuna, savujuusto, suppilovahverot, kesäkurpitsa, turkkilainen jogurtti, kookosmaito... Lihasta olen opetellut pitämään ja rasvaiset kalat ovat hyviä, mutta niitä en vieläkään osaa ajatella lempiruokinani.

2. Lempimakeinen

Karkkilakossa tätä on hölmöä ajatella! Suklaa melkein kaikissa muodoissaan. Pätkikset ja Da Capot (nimenomaan ne patukat, eivät laatikoissa). Irttarihyllyssä esim. hedelmä-salmiakkimustekalat, ässämixit ja appelsiinitryffelit. Tuoreet Pandan minttu- ja Deli-lakut. Kaikki, missä on samanaikaisesti (pehmeää) pähkinävoita ja suklaata. Kaikki, missä on sokeria, rasvaa ja vehnäjauhoja. Mmmmm...

3. Lempiluettava

Kirja on onnistunut, jos se imee sisäänsä. Tapoja on monia: minut on ihastuttanut niin tyyli, juoni, aihe kuin päähenkilötkin. Pidän paljon Sirpa Kähkösen kirjoista, ja hänen rinnallaan täytyy mainita Kurt Vonnegut, jota ehkä pidän lempikirjailijanani. John Irving ei välttämättä lukeudu aivan lemppareihini, mutta arvostan hänen tapaansa kirjoittaa maailmoja, joista lukija ei pääse irti.

On ihanaa löytää kirjoja, joiden jokaisesta sanasta nauttii: esimerkiksi Murakamin teokset ovat tällaisia. Toisaalta pidän kirjoista, jotka ovat keveitä, helppoja ja mielenkiintoisia, kuten vaikka Hanna Tuurin Irlantilainen aamiainen tai Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimo. Jollain tapaa Sujata Masseyn Rei Shimura -sarja on hieman guilty pleasure, Rei on ihku. Höh, emmä tiiä, luen aika paljon.

4. Mieluisin tapa tehdä käsitöitä

En mää vaan ossaa, en uskalla edes yrittää. Sukuni on täynnä käsityöihmisiä, mutta oma kässännumeroni pudotti keskiarvoa läpi peruskoulun. Ompelukoneeseen en uskaltaisi koskea, vaikka maksettaisiin. Tänä jouluna useissa blogeissa on tehty ihastuttavia neulottuja joulupalloja. Voi, kun minäkin osaisin.

5. Lempielokuva

Melancholia. No joo. Kerron vaikka muutamalla genrellä. Animaatiot: Up, Bolt, Toy Storyt. Toimintakomediat: Good Cop Bad Cop, Shoot 'Em Up, Hot Fuzz. Väkivaltaisemmat: Irréversible, Naboer. No nyt en enää jaksa keksiä genrejä: The Book of Revelation, The Hours, The Prestige, Äideistä parhain, Du Levande, C.R.A.Z.Y., Science of Sleep, Inland Empire.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...