sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Lohdulliset Elma, Alma ja Olma

Innovatiivisessa otsikossani esiintyy omena turkiksi, unkariksi ja uzbekiksi. Näin väitti Wikisanakirja, ja siihen minun on uskominen.

Nähtävästi en saanut kyllikseni kahdesta täydellisestä omenaleipomuksesta, vaan viikko sitten maanantaina halusin jatkaa herkkusuoraa kolmannella namilla. "Lohtu" oli avainsana erään herkullisen bloggauksen otsikossa - kamalan uutisen jälkeen se kuulosti osuvalta. Ruokahommia leipoi omena-toscapiirakkaa, jonka löysi Sillä Sipuli, jonka alunperin postasi Kaakao kermavaahdolla.

Sillä Sipulin kehittämä runsaampi toscakuorrutus teki terää, ja leivinpaperi oli siksi tarpeen. Maanantaileipomisen kuitenkin huomasi: esipaistettu leipomus ei ollut tarpeeksi kypsä, ja suurin osa toscasta valahti raa'an taikinan läpi vuoan pohjalle. Ei ollut lohdulla sijaa majatalossa tuolla hetkellä! Kypsän leivonnaisen makuun kömmähdyksellä ei tuntunut onneksi olevan vaikutusta.

Innostuin Parhaan mascarpone-omenapiirakan pohjan mantelijauhoista niin, että halusin saada niitä myös tähän. Kävivät kokonaisuuteen loistavasti. Meidän versiossamme oli muiden tekeleistä poiketen reilusti enemmän omenaa ja toscassa puoli desiä vähemmän sokeria. Lisäsin myös rutkasti kardemummaa ja kanelia, koska kardemumma ja kaneli.



Jos mahdollista, kuva on vielä rumempi kuin viimeksi. Useimmat mantelilastuista ovat maanantain kunniaksi leipomuksen sisällä. Näin me sen teimme, tehkää te kauniimpi:

Tosca-omenapiirakka

POHJA:
3 munaa
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
70 g voita
1 dl maitoa
reilusti kardemummaa ja kanelia
4-6 omenaa palasina tai lohkoina
PÄÄLLYS:
120 g voita
150 g mantelilastuja 
1 dl sokeria
2 dl kermaa
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, maito ja sulatettu voi. Laita piirakkavuokaan leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja heittele omenanpalaset kevyesti päälle. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. 
Valmista toscapäällinen sillä aikaa kun piiras on uunissa: sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoittele seosta kymmenisen minuuttia. Tarkista, että esipaistettu piirakka on kypsynyt niin, että se kantaa päällisen! Levitä sitten tosca piirakan päälle. Paista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes toscakuorrute on kauniin kultainen. Varo polttamasta pintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...