perjantai 12. lokakuuta 2012

Voittamattomia omenoita pt. 2

Viime syksynä annoin muiskun Martalle Pengerkatu-blogiin. Nyt annan pusuja ja tuuletuksia Ruokailmiö-blogin Katjuzqalle. Hänen paras omenapiirakkansa on todellakin varsinainen tykki! (Yhä ja edelleen muistutan kyllä myös Martta-piirakan ihanuudesta. Näitä ei kannata verrata keskenään. Tulos olisi kuin pätkiksen ja mariannekismetin kanssa - molempi parempi.)

Mascarponesta kaikki lähti. Ostin lähi-Salesta purkillisen lähes päiväysvanhaa mascarponea hävikistä herkuksi -periaatteella, ja päätin tehdä siitä jotain oikein hyvää. Ja tapahtui niin. Piirakan laihialaisista omenoista tuli ihanan pehmeitä ja meheviä, pohja on mantelin ansiosta koostumukseltaan miellyttävä ja mascarpone-vaahterasiirappimönjä suorastaan syntinen. (Silmäni painuivat kiinni, kun maistoin pitkästä aikaa vaahterasiirappia. Le Québec me manque! Seuraava käyttökohde saattaa olla Fanni & Kaneli -blogin Savuiset vaahterasiirappimantelit. )

Meillä kaakku tehtiin Ruokailmiön reseptin mukaan, kanelia tosin tuprahti muutama ylimääräinen hyppysellinen. Laitan kanelia nykyisin vähän kaikkialle, niin hyvää se on. Kumariinimyrkytys ei olisi mikään yllätys, sillä vanha mauste on tunnollisesti käytettävä loppuun. Vasta sitten on lupa avata jo vuoroaan odotteleva luomu-eko-hifi-kassiakanelipurkki.

No, asiaan:

Paras mascarpone-omenapiiras Ruokailmiön tapaan

POHJA:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa (tai vehnäjauhoa)
2 rkl sokeria
ripaus suolaa

OMENATÄYTE:
1,2 l pieniä omenanpaloja (n. 800 g), esim. Valkea kuulas
1 dl fariinisokeria (tai vähemmän)
½ tl kanelia (tai enemmän!)
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

MASCARPONETÄYTE:
250 g mascarpone-tuorejuustoa (tai 250 g kermarahkaa)
1 kananmuna
2 rkl sokeria
3 rkl vaahterasiirappia (voit korvata fariinisokerilla)
1 tl vaniljasokeria

1. Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi paloiksi. (1cm x 1cm). Kaada omenapalat paistinpannulle ja lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri (jos et ole hurja sokerihiiri, voit aloittaa myös vähemmällä sokerilla). Kuumenna keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos sakeutuu. Tarkista makeus, sillä jos omenat ovat erittäin happamia, voit joutua lisäämään sokeria.
2. Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa sekaisin. Vaivaa hieman, jotta saat kiinteän massa, jonka voi muotoilla esimerkiksi palloksi. Ota puolet taikinasta palloksi ja kauli se varovasti hyvin (!) jauhotetulla pöydällä jonkin verran suuremmaksi, kuin irtopohjavuoka (halk. 24cm). (Jos kauliminen on sinulle yhtä hankalaa kuin meille, länttää puolikas taikinasta irtopohjavuokaan ja tasoittele sinne sormilla.)
3. Voitele irtopohjavuoka (24 cm) ja nosta kaulittu taikina varoen kaulimen avulla vuokaan. Muotoile reunoja ja lisää tarvittaessa taikinanpaloja siten, että saat piirakkaan n. 3 cm korkeat reunat.
4. Kaada hieman jäähtynyt omenatäyte pohjan päälle.
5. Sekoita pehmitetty mascarponejuusto, kananmuna, sokeri ja vaahterasiirappi keskenään.Kaada mascarponeseos omenien päälle.
6. Kauli loppu taikina ohueksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista voit muotoilla ristikon varovasti mascarponen päälle. Taikinanauhat katkeilevat helposti, mutta ulkonäkö paranee uunissa, usko siihen!
7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 - 50 minuuttia. Seuraa piirakan pintaa, jottei pääse palamaan, mutta ottaa kuitenkin reilusti väriä ja rapeutuu!
8. Anna jäähtyä kunnolla (väh. 45 min), jottei piirakka murene, kun irrotat vuokaa. Anna jäähtyä vielä haaleaksi ennen kuin siirrät tarjoilulautaselle. Tarjoile sellaisenaan, tai vaniljakastikkeen kera.



Paljon herkullisempia kuvia löydät reseptin emäblogista, käy ihmeessä katsomassa! Pappapokkarini tarkennus ei oikein jaksa toimia, eikä minun ideointikykyni riittänyt juuri nyt näitä kummempaan. Sama pokkari on kulkenut taskussani jo kuutisen vuotta, eli sille täytyy antaa paljon anteeksi. Ykköskamerani (saman ikäinen, mutta uudempi optiikka pelastaa sen kohdalla jonkin verran) akut ovat latauksessa iltaa varten - sain pitkästä aikaa pyynnön tulla kuvaamaan, tällä kertaa jääkiekkoa. Joukkuelajien kuvauksesta onkin kulunut jo tovi jos toinenkin, jännittää jo vähän!

10 kommenttia:

  1. No johan täältä löytyikin kauniita sanoja. Kiva, kun innostuit ja maistui. Mustakin vaahterasiirappi on ihanaa ja jos sitä vaan jääkaapissa on, niin ehdottomasti tähän piirakkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinuahan se on kiittäminen! :) Suosittelen kyllä ostamaan vaahterasiirappia myös tätä varten. Jos joku ei saa sitä kulumaan, voin kerätä avuksi reseptipankin.

      Poista
  2. Tällänen on kivaa, kun joku on jo kokeillut ja sitten suosittelee muillekin. Tätâ kyllä kokeilen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mun pitäis kyllä ehkä suositella joskus myös tai-vaal-lis-ta luumu-omenapaistosta. Helpointa ja älyttömän hyvää. Käytän paljon ylisanoja, mutta kun mää nyt vaan satun bloggaamaan ja kertomaan ainoastaan superkivoista jutuista, en niistä keskinkertaisista!

      Poista
  3. Hei kurkkaapa nina billen blogista mietteitä matkan varrelta, siella oli vasta ihanan kuuloinen muffinsiresepti. Marsipaani-kookos, jotain sinnepäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi nam! Mulla on ollut nyt jonkin aikaa teon alla "donitsimuffinit", joihin tulee mausteeksi muskottipähkinää ja päälle kanelisokeria. Kanelisokeria! Kaneli on jotenkin nyt se juttu.

      Poista
  4. Kiitos suosituksesta Tarja, linkkiä seuraamalla löysin tieni tänne Sallan Kompastuksiin! Lähdin juuri "seuraamaan sinua" Bloglovin'in kautta:). Ja omenapaistos Marscaponetäytteellä näyttää tosi herkulliselta - mmm!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa, Nina! :) Piirakka oli emähyvää sekä kuumana, lämpimänä että kylmänä. Mies oli kovin ihmeissään, että sitä oli vielä jäljellä hänen tullessaan töistä seuraavana päivänä!

      Poista
  5. MM! Herkulta näyttää ^^


    Satu
    Indie by heart

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...