torstai 28. helmikuuta 2013

Avaruutta luit ennen minua

Kalmanviiva on mielestäni onnistunein suomennos deadlinelle - olen uskomattoman huono aikarajojen kanssa. Harvoja poikkeuksia lukuunottamatta saan asiat hoidettua määräaikaan mennessä, mutta aina vaan jaksan tiedostamattomasti potkia vastaan. Pari viimeistä yötä olen lukenut Esko Valtaojan mahtavaa Kotona maailmankaikkeudessa -teosta Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -haastetta varten.

Aikaa lukemiseen on ollut lokakuusta alkaen, enkä voi puolustella vitkastelua edes unohtamisella. Haaste on kyllä ollut mielessä. Aleksis Kiven päivän jälkeen olen lukenut 51 muutakin kirjaa, eli paahtamisen sijaan olisin voinut ottaa rennomminkin. Hölmöstä toteutuksestani huolimatta osallistun Eniten minua kiinnostaa tie -blogin haasteeseen näillä näppärästi omasta hyllystä noukituilla.

Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -haasteen luetut:

1. (26.02.) Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä ja muita tarinoita (1955/1978) Hermann Hesse (150 sivua)
Hessen satuja aikuisille. Tämä on varmasti oivallinen teos jollekin lukion äidinkielen kurssille, jossa käsitellään novelleja ja tekstien tulkitsemista. Minulla parin novellin merkitykset menivät vähän ohi, ja kuuntelisin mielelläni muiden ajatuksia aiheesta! Ei parasta Hesseä, ehkä siksi oli jäänyt pyörimään vanhempien kirjahyllyyn vuosikausiksi. Vähän harmitti, etten lukenut tätä saksaksi. Eniten pidin ehkä Faldum-nimisestä kertomuksesta.

2. (28.02.) Kotona maailmankaikkeudessa (2001) Esko Valtaoja (315 sivua)
Rakastan tätä kirjaa, opin valtavasti uutta vähän kaikesta. Perustietoni fysiikasta ja tähtitieteestä ovat surkeat, enkä koskaan ole ollut sci-fin ystävä - kirja oli siis mukava hyppäys sivuun omalta mukavuusalueeltani. Yö oli vähän huonoa lukuaikaa. Ensinnäkin nauroin välillä anekdooteille ääneen ja saatoin häiritä nukkumakaverini unta. Toisekseen uutta tietoa oli niin paljon, että maistelevampi lukeminen olisi ehdottomasti tehnyt terää. Valtaojan kirjoja haluan lukea lisääkin. Kuten Kaiken voi lukea! -bloggaaja huomasi, on osa tekstistä jo hieman vanhentunutta.


Ymppäänpä tähän samaan jonossa odottaneen kirjoituksenaihion. Satun luetut -blogissa oli nimittäin jo lokakuussa mielenkiintoinen listaus kymmenestä kirjasta, jotka "kaikki" ovat ehtineet lukea ennen häntä. Alunperin idea on peräisin The Broke and the Bookish -blogin meemisarjasta Top Ten Tuesday.

10 kirjaa jotka "kaikki" ovat ehtineet lukea ennen minua:

01. Jane Austen - Ylpeys ja ennakkoluulo
02. Suzanne Collins - Nälkäpeli
03. Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes
04. Jack Kerouac - Matkalla
05. Väinö Linna - Tuntematon sotilas
06. Vladimir Nabokov - Lolita
07. Sofi Oksanen - Puhdistus
08. Arundhati Roy - Joutavuuksien jumala
09. Donna Tartt - Jumalat juhlivat öisin
10. Kjell Westö - Missä kuljimme kerran

Omalle listalle nostin vain kolme suomalaista, vaikka enemmänkin olisi mahtunut. Olen yhä perehtynyt uskomattoman huonosti etenkin suomalaisiin klassikkoteoksiin. Ajatuksissani uhosin lukevani niitä jo viime vuonna. Lopulta klassikoihin verrattavista suomalaisista luin vain kolme - Arto Paasilinnan Jäniksen vuoden ja Onnellisen miehen sekä Veijo Meren Manillaköyden. Kaikista pidin, Onnellisesta miehestä eniten. Westön puuttumista luettujen kirjojen listalta ehti jo Laura ihmetellä viime viikolla. Noloahan se!

Kerouac, Nabokov, Roy ja Tartt ovat kirjailijoita, joiden teosten sivuuttamisen uskon muokanneen minua. Pahempaan suuntaan. Kaikki nuo olen aloittanut joskus, mutta syystä tai toisesta olen laskenut ne kädestäni. Suorituspaineita?

Collinsin ja Oksasen teokset ovat muotikirjoja, joista puhutaan niin paljon, että ne pitäisi lukea ihan yleissivistyksenkin kannalta. Austen ja Conan Doyle eivät varsinaisesti ole muotia, mutta ehdottomia klassikkoja, joihin muut teokset viittaavat harva se kerta.

Olen jostain syystä huono lukemaan omasta hyllystä löytyviä kirjoja - kirjastosta lainatut menevät aina edelle. Paljon puhuu se, että Nälkäpeliä lukuunottamatta kaikki listatut kyllä makaavat joko omassa tai isäni kirjahyllyssä!

4 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että osallistuit, eikä toteutus ainakaan minun silmääni ole ollenkaan huono tai nolo!

    Minäkin rakastan Kotona maailmankaikkeudessa -teosta. Se on aivan huippu. Onneksi minulla on vielä lukemattomia Valtaojan kirjoja olemassa.

    Listaltasi numerot 3, 4, 8 ja 9 on minullakin lukematta. Ehkä joskus vielä... Missä kuljimme kerran on suosikkikirjojani maailmassa, joten suosittelen sitä lämpimästi.

    Mukavia lukuhetkiä kirkastuvaan kevääseen. Ja muitakin hetkiä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua tosiaan nolottaa ihan vietävästi se, että tartuin noihin kirjoihin vasta noin myöhään, kun aikaa olisi ollut vaikka kuinka! En ymmärrä, MIKSI olen niin saamaton aina silloin, kun on asioita, joita olen luvannut tehdä - edes itselleni. :)

      Aika kuvaavaa kyllä, että olet lukenut noin monta tuolta listalta! Aloitin Westön lukemisen syksyllä Leijoilla Helsingin yllä. Missä kuljimme kerran kuulostaa alkuasetelmaltaan sitä mielenkiintoisemmalta, odotan innolla.

      Ja ihanaa kirkastuvaa kevättä sinnekin! :)

      Poista
  2. Kivat kirjat olet lukenut! Esko Valtaojan uusin odottelee tuossa pöydällä, minun piti lukea se tähän haasteeseen mutta..

    Minulla on listaltasi lukematta 4, 6 ja 7. Nabokovin ajattelin lukea tänä vuonna, Puhdistusta jostain syystä välttelen. Itse pidin Tarttista paljon, Austen on ihana ja Sherlock ikisuosikkini. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seitsemän kymmenestä? Eli minusta ei pelkästään tunnu siltä, että kaikki ovat lukeneet nuo!

      Austenin aloitin vuosi sitten ja Tarttin syksyllä, mutta jotain kirjoja oli myöhästymässä kirjastosta ja luin ne ensin. Häpeällistä. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...