Nähtävästi en saanut kyllikseni kahdesta täydellisestä omenaleipomuksesta, vaan viikko sitten maanantaina halusin jatkaa herkkusuoraa kolmannella namilla. "Lohtu" oli avainsana erään herkullisen bloggauksen otsikossa - kamalan uutisen jälkeen se kuulosti osuvalta. Ruokahommia leipoi omena-toscapiirakkaa, jonka löysi Sillä Sipuli, jonka alunperin postasi Kaakao kermavaahdolla.
Sillä Sipulin kehittämä runsaampi toscakuorrutus teki terää, ja leivinpaperi oli siksi tarpeen. Maanantaileipomisen kuitenkin huomasi: esipaistettu leipomus ei ollut tarpeeksi kypsä, ja suurin osa toscasta valahti raa'an taikinan läpi vuoan pohjalle. Ei ollut lohdulla sijaa majatalossa tuolla hetkellä! Kypsän leivonnaisen makuun kömmähdyksellä ei tuntunut onneksi olevan vaikutusta.
Innostuin Parhaan mascarpone-omenapiirakan pohjan mantelijauhoista niin, että halusin saada niitä myös tähän. Kävivät kokonaisuuteen loistavasti. Meidän versiossamme oli muiden tekeleistä poiketen reilusti enemmän omenaa ja toscassa puoli desiä vähemmän sokeria. Lisäsin myös rutkasti kardemummaa ja kanelia, koska kardemumma ja kaneli.
Jos mahdollista, kuva on vielä rumempi kuin viimeksi. Useimmat mantelilastuista ovat maanantain kunniaksi leipomuksen sisällä. Näin me sen teimme, tehkää te kauniimpi:
Tosca-omenapiirakka
POHJA:
3 munaa
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
70 g voita
1 dl maitoa
reilusti kardemummaa ja kanelia
4-6 omenaa palasina tai lohkoina
PÄÄLLYS:
120 g voita
150 g mantelilastuja
1 dl sokeria
2 dl kermaa
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään
sekoitetut kuivat aineet, maito ja sulatettu voi. Laita piirakkavuokaan
leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja heittele omenanpalaset kevyesti
päälle. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti