lauantai 5. tammikuuta 2013

Ohukainen uusi alku

Pimeä vuodenaika on vaatinut veronsa tästä tytöstä ja minun myötäni myös kompastelevasta blogista. Muistettakoon kuitenkin entisen työkaverini Vesan facebook-päivitys: "ens kuun jälkeen talitintti laulaa, maaliskuussa". Uudesta vuodesta toivon edellistä helpompaa.

Vivi-Annin keittiössä oli vuodentakaisen loppiaislauantain keittokirjalöytö Jyväskylän iki-ihanasta Antikvariaatti Lukuhetkestä. Mietin pitkään ennen kuin rohkaistuin viemään sen kassalle, meillä kun ruokaopuksia riittää. Ostosta ei kuitenkaan ole tarvinnut katua.

Vivi-Ann Sjögren oli äitini merkittävin ruoanlaittoesikuva: nopeaa ja mutkatonta, suuria makuja rakkaudella. Useat Sjögrenin reseptit kuuluivat lapsuuteeni kuin ruskea kastike toisille. (Itse maistoin ruskeaa kastiketta ensimmäistä kertaa vasta ala-asteella, mikä selittää epäluuloni kaikkiin sooseihin.) Ruotsinkielinen Andalusiens grova salt kului keittiötouhuissa aivan puhki. Sjögrenin innostamana äitini myös lähti kanssani kuukaudeksi Espanjaan.

Toissayönä unessani pyöräilimme äitini kanssa Pariisissa etsien gruusialaista ravintolaa. Viime yönä sain hyviä neuvoja naimisiinmenoa varten (unessa menin avioon Virossa sijaitsevassa Korkeasaaressa ja ilmeisesti olin yksinäinen morsian, Jussi kun oli yksi vieraista). Tänään polttelen kynttilää, sillä päivälleen kahteen vuoteen en ole voinut soittaa ja kysyä sitä hyvää ohjetta niihin tomaattileipiin joita tehtiin joskus. Vivi-Annin nekin.
 

Viime yönä selailin Sjögrenin tiiliskiveä ennen nukkumaanmenoa. Päätin löytää käyttökohteen kookosriisin valmistuksesta jääneelle kookoskermanlopulle. Heti ensimmäinen silmäänosunut resepti oli ihana:

Kookos-banaaniletut Vivi-Annin tapaan
  • 1 kananmuna
  • ripaus suolaa
  • ½ rkl sokeria
  • 1 1/4 dl jauhoja
  • 1 rkl kookoskermaa
  • 2 isoa banaania soseena
  • voita paistamiseen
  • (kookoshiutaleita, kanelia, limetti- tai sitruunamehua)
  1. Vatkaa muna, suola ja sokeri.
  2. Soseuta banaanit.
  3. Hämmennä munaseoksen joukkoon loput ainekset ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi.
  4. Paista pikkulettuja miedolla lämmöllä. 
Huomaa:
  • Resepti on puolitettu. Tämä on mainio annos kahdelle aamiaisnälkäiselle.
  • Lisäsimme joihinkin lettuihin myös kookoshiutaleita, kanelia ja sitruunamehua, toimivat kaikki.
  • Sokeria tämä ei välttämättä olisi kaivannut.
  • Gluteeniton jauhoseos toimi mainiosti.
  • Vivi-Ann tarjosi ohukaisensa limetin- tai sitruunanlohkojen ja banaaninviipaleiden kanssa.
  • Meillä sivuherkkuna toimivat laihialaiset pakastemansikat. Lautanen on iki-ihana Rörstrand by Filippa K:n Burkina.



2 kommenttia:

  1. Hei! Sulla on tosi kiva blogi, hauska lukea toisen kuopilaisen ajatuksia. :)

    Kirjoitit hyvin siitä, ettet halua laittaa haastetta eteenpäin (http://kompastelua.blogspot.fi/2012/03/seitseman-vakavaa.html). Mietin itse IHAN samoja juttuja, kun nyt sain ekoja haasteitani, mutta sisuunnuin ja päätin kuitenkin haastaa ihmisiä. Pelottaa kyllä, koska Blogien maailma on minulle niin tuntematon, enkä tunne "protokollaa".. Saavat olla sitten ottamatta haastetta vastaan, jos ei innosta.

    Haluankin siis haastaa sinut 11 kysymyksen haasteeseen ! :)

    http://hilmawho.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kappas, minun on pitänyt vastata tähän jo kaaaaauan! Teen haasteen ihan varmasti, vaikken enää kuopiolainen olekaan kuin mieleltäni. :) Kiitos paljon!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...